4

Új épületbe költözik a Gyermekjóléti Központ

A Gyermekjóléti Központ jelenleg egy minden tekintetben elavult, korszerűtlen épületben található. Különös érzékenységet igénylő, intim feladatot látnak el az itt dolgozók, amely az igénybe vevő kisgyermekek életét hosszútávon meghatározza. Idén döntöttünk a szolgálta méltó elhelyezéséről, jövőre pedig megvalósulnak terveink.

A feladat ellátására kijelölt Emma utcai épület alkalmatlan erre a célra. Az elmúlt évek jogszabályváltozásait nem lehetett az épület sajátosságaiból adódóan lekövetni, hiszen több helyiségében nincs megfelelő belmagasság, nem állnak megfelelő számban rendelkezésre az előírt interjúszobák, irodák. Az épület kiváltására 50 millió Ft  került elkülönítésre a város idei költségvetésében.

A forrás rendelkezésre állása lehetővé tette a helyszín keresést, majd az építész kiválasztását. Helyszínül a Bethlen Gábor utca 33. szám alatt található épületre esett a választás. Korábban itt működött a Járási Állategészségügyi Hivatal, azt megelőzően pedig lakóház volt. Az Érd és Környéke Ipartestületet kértük, ajánljon három érdi építészt, akik közül Holecz Jánosra esett a választás.

 

Az alábbiakban Holecz János építész sorait adom közre

A helyszín:

A szóban forgó ingatlan a település középső részén, forgalmas útkereszteződés mellett fekszik. Közvetlen szomszédságában lakóházak állnak, a csomópont közelében további hasonló léptékű, közellátást szolgáló épületek találhatók.

A telken egy felújítandó földszintes, tetőtér beépítéses épület és egy bontandó üzlet áll. A főépület eredetileg lakóház volt, a közelmúltban államigazgatási intézmény működött benne, egy ideje már nincs használatban.  Az épület dél-keleti sarka alatt kis pince található. A meglévő épület kontyolt nyeregtetővel fedett, hagyományos szerkezeti rendszerrel és építőanyagokkal. Az épület homlokzatai a korábbi átépítések nyomán változatos nyílásokkal tagoltak, a kisvárosias lakókörnyezethez igazodó megjelenésűek.

A megmaradó épület a telken az északi sarokba húzva helyezkedik el. Az épület és a telek gyalogosbejárata a Bethlen utca felől nyílik, gépjármű beállás a Vörösmarty utca felőli kapun át lehetséges.

Az ingatlan összközműves, a bekötött kapacitások elegendők a tervezett épülethez, bővítés nem szükséges.

Tervezési program, épület:

A város a gyermekjóléti központot költözteti az ingatlanra. Az épületben a háttérirodák mellett ügyfélforgalmi helyiségek is helyet kapnak: kis interjú szobák, pszichológus iroda és egy kapcsolatügyeleti szoba. Az iroda jellegű helyiségekhez kiszolgáló és mellékhelyiségek kapcsolódnak.  Az alaprajzok a tervezési programnak megfelelnek.

A meglévő épületrész kis belső átalakításokkal elegendő az irodák részére, a bővítményben az ügyfélforgalmi helyiségek többsége kerül. Az épület bővítése a kialakult beépítési határvonalak lehetőségeit kihasználva tervezett, mely a szomszédok jogos érdekeit nem sérti, a szomszédos épületektől a megfelelő telepítési távolság biztosított.

Az épület bejárata továbbra is a keleti oldalon lesz, de új pozícióba kerül, az épülethez csatlakozó előtető védi.

Az épület tömegalakítása a megmaradó épülethez igazodó, a kialakult irányokhoz igazodó merőleges épületszárny készül, azonos magasságú magastetővel.

A meglévő tető északi végén lévő esetleges kontyolás korrekciójával oromfalas tetőlezárás készül.

A tervezett épülettömeg egységes, ám a telekhatárok iránya miatt körültekintő növénytelepítéssel kell rendezni az épület körül kialakuló kertrészleteket.  A beépítés lehetővé teszi a keleti oldalon a kis játszóudvar, a nyugati oldalon a meglévő kapun át megközelíthető parkolók kialakítását.

Az épületben a meglévő lépcső gátolja racionális alaprajzok kialakítását, ezért az  megszüntetésre kerül,  helyette új, kényelmesebb lépcsőház készül a jelenlegi kontúron kívül, a két épületrész csatlakozásánál.

Az ügyfélforgalmi terek akadálymentes megközelítését a küszöb nélküli megfelelő szélességű ajtók és a bejárati szinthez csatlakozó járda biztosítják.

A tetőn hőtermelő ill, elektromos solar berendezés helyezhető el a déli és nyugati oldalon, szerkezeti beavatkozás nélkül.

Az ingatlan a közterületekről a meglévő kapukon át közelíthető meg. A meglévő kapuk és kerítések felújításra kerülnek.

 

A fentiekből is látszik, hogy az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy a lehető legmagasabb szinten lássa el feladatait. A tervezési program alatt az építész folyamatosan egyeztetett az épület majdani használóival, több konzultációt a helyszínen tartottak. Ezeknek a beszélgetéseknek a hatására alakult ki egy olyan, mindenki számára támogatható terv, mely a dolgozók és a bajbajutott családok igényeit maximálisan figyelembe veszi, de a nehéz sorsú gyermekek méltó fogadása sem szenved csorbát. A kor igényeinek mindenben megfelelő munkaállomások, interjú szobák mellett létrejön egy olyan kapcsolattartó szoba, amely mint egy kis lakás biztosítja az otthon melegét az igénybevevő családok számára. Ehhez a szobához pedig egy olyan játszóudvar csatlakozik, ahol a teljes intimitás megőrzése mellett találkozhatnak egymással a családtagok, játszhatnak önfeledten a gyermekek.

Az építési engedélyeztetési eljárás folyamatban van. Terveink szerint még idén elindítjuk a kivitelezési munkákra szóló közbeszerzési folyamatot, így tavasszal megkezdődhet a kivitelezés. Számításaink szerint a Gyermekjóléti Szolgálat új épülete 2015 év végén már szolgálat dolgozói és az igénybe vevő családok rendelkezésére áll.

Címke: , , ,

    Vélemény, hozzászólás?

    Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.