A Felvigyázó utcáról

Az elmúlt időszakok közműfejlesztései egyes vélemények szerint meglehetősen kétséges eredménnyel, de minden estre csak részben pozitívan érintették a Felvigyázó utcát.

Mindannyiunk közös örömére lezárult a csatornázási program Érden, de azon a kétségtelen előnyön túl, hogy valamennyi ingatlan csatornázva lett az utcában, bizony kellemetlenségek is keletkeztek. Ide sorolható a korábbi járda nem szakszerű helyreállítása az ELMŰ alvállalkozója által (mondjuk ki, a járda tönkretétele), valamint az út szakszerűtlen feltöltése okán tapasztalható vízfolyások, kátyúsodások. 

Sajnálatos módon, miután önkormányzatunk elkezdte a garanciális jogait érvényesíteni, az említett alvállalkozó nem állt jót a hibáiért és a tulajdonos inkább bedöntötte a cégét. Most az ÉKFI a rendelkezésére álló eszközökkel, több-kevesebb sikerrel próbálkozik legalább az út felületének rendben tartásával.

Végső és megnyugtató megoldás az út leaszfaltozása lenne, amelyre reményeink szerint most, hogy megépül a Szent István-híd, lesz lehetőség. Ennek szervezését idén februárban elkezdtük, de ekkor szembesültünk vele, hogy az útpálya szélessége több helyen nem éri el az útügyi műszaki előírásokban rögzített szükséges minimum felét sem. Ahhoz, hogy az Felvigyázó utcában az előírásoknak megfelelő utat tudjunk kialakítani, legalább 7 méterre van szükségünk, de mint a csatolt képen látszik, ez a legszűkebb helyen csak 1,12 méter! Az út szélesítésével kapcsolatban már megkerestük a NIF Zrt-t, segítségükkel az MNV Zrt-vel és a MÁV Zrt-vel tárgyalunk. Sajnos a telekkönyvi rendezés idejét (amelyet a HÉSZ módosításának is meg kell előznie) megjósolni nem tudom, de az útépítés annak pozitív bekövetkeztéig minden igyekezetünk ellenére sem kezdődhet el.

 felvigyazo-utca

9 hozzászólás “A Felvigyázó utcáról” bejegyzéshez

 1. Mi akadálya az eredeti állapot visszaállításának? Nevetséges ez a magyarázkodás! Évek óta csak az ígéreteket hallom! 30 éve is ilyen széles volt az utca. Az itt lakók anyagi hozzájárulásával használható volt a járda és az úttest is. A kivitelező, barbár módon, lakossági tiltakozás ellenére szerencsésen tönkre tette az utcát. Hiába fordultunk a Jegyzőhöz vagy Képviselőnkhöz (személyesen is és tiltakozó levélben is), ígéreten kívül semmi segítséget nem kaptunk és a mai napig sem kapunk! A környező utcákat rendbe tették, ezt az utcát mindig kihagyják. Ki érti ezt??? És ki tud rá elfogadható magyarázatot adni???

  1. Tisztelt Kaszás Gyula!

   A magyarázatot itt olvashatta. Az, hogy 30 éve is más telkén ment az út, nem érv semmire… De ebből is látszik, nem új keletű a probléma, amit megpróbálunk megoldani. Nem lesz egyszerű, nem lesz gyors. De bízom benne, eredményes lesz.

   Üdvözlettel

 2. Mikor lesznek a munkálatok elkezdve? Az ígérgetések helyett a problémák megoldására kéne koncentrálni! Egy kis pénzt kellene erre az utcára fordítani és bármelyik közútkezelő vállalkozó boldogan felújítaná. “Kispénz kisfoci “

  1. Kedves Ádám!

   Sem a cikkben, sem a kiküldött levélben nem szerepel egy ígéret sem. Az utolsó mondatot idézném: “Sajnos a telekkönyvi rendezés idejét (amelyet a HÉSZ módosításának is meg kell előznie) megjósolni nem tudom, de az útépítés annak pozitív bekövetkeztéig minden igyekezetünk ellenére sem kezdődhet el.”

   Mint írtam, februárban elkezdtük az útépítést előkészíteni, ám a legelső lépésnél akadályba ütköztünk. És ez az akadály nem anyagi természetű volt. Egyszerű: MÁV telkén az önkormányzat nem építhet utat. A soron következő HÉSZ módosításba már átvezetjük az út kiszabályozását. Ha ez megtörténik, akkor tudunk továbblépni.

   Üdvözlettel

 3. T. Alpolgármester Úr !
  Köszönjük a megnyugtató levelet, de a attól tartok, hogy panaszainkat félreértelmezte, mert mi nem a DIGI TV hiányára panaszkodtunk, hanem az úttest kriminális állapotára és annak járhatatlanságára.
  Az ÉKF a mai napig semmit nem tett az érdekünkben. Egy tolólapozás már jelentős javulást eredményezne, függetlenül az utca változó szélességétől.
  Ha csak egyszer ( egyszer) (1) saját tulajdonú gépkocsijával végig menne ( végig ! ) az utcán, akkor talán MEGÉRTENÉK gondjainkat.
  Tisztelettel : Muhoray Sándor

  1. Kedves Sándor!

   Ezen a héten kétszer mentem végig az utcán.
   Először kedden, gyalogosan, amikor a leveleket hordtam ki. Az utolsó postaládába is bedobtam tájékoztatómat, Önhöz is.
   Másodszor pedig csütörtökön, autóval, amikor az ÉKFI illetékesével mértük fel a terepet. Ekkor Önnel is találkoztunk (reggel, kb 7:20 lehetett).

   Mint a tájékoztatóban szerepel: megértjük, ismerjük a problémát. Csak éppen nem olyan egyszerű a megoldás, mint Érd utcáinak a 95 %-ban. Arról, hogy eddig senki nem vállalta, hogy “beleáll”, nem én tehetek.

   Mint a levélben is szerepel, azon vagyunk, hogy megoldjuk.

   Üdvözlettel

 4. T. Alpolgármester Úr!

  Olvasva az utca lakóival folytatott levelezését bennem is felmerült néhány kérdés.
  Ön azt írja hogy az Önkormányzat a MÁV telkén nem építkezhet, akkor a közműveket (víz, villany, gáz, csatorna) hogy hozták be a MÁV területén? Mert az utcában össze-vissza jönnek a közművek nem egyenesen.
  A járda nem az Önkormányzat által épült, hanem csak Önkormányzati hozzájárulással nagy részt a lakók pénzéből és a lakók által megépítve! Ezt tették tönkre!!! Úgy gondolom joggal kérjük a munkánk helyre állítását.
  Ha már aszfaltozáson gondolkodnak, remélem a vízelvezetés is szerepel a terveik között, hogy ne a kertekbe folyjon be a víz. Bár már többen ismét saját költségbe vertük magunkat és nekiláttunk betonozásnak, hogy a kertjeinket megvédjük.

  Üdvözlettel:
  Kaszásné Judit

  1. Tisztelt Kaszás Judit!

   A közműveket illető kérdése teljesen jogos. A csatorna talán az egyetlen, ami nem idegen területen található.
   A járda, de minden önerős építkezés érdekes kérdéseket vet fel. Mint azt korábban többször leírtam, önkormányzatunk sikertelenül próbált eljárni a kérdésben még 2014 előtt. Tanultunk a hibából, és ez önt, önöket kevéssé vigasztalja, nem valószínű, hogy többet ebbe a hibába esünk.
   A HÉSZ módosítás minden estre folyamatban van, bízom benne, hogy rendeződhet az út kiszabályozásának problematikája.

   Üdvözlettel

 5. T. Alpolgármester Úr!
  Ez úton köszönöm az utca lakói nevében a gyors segítséget, hogy ideiglenesen járhatóvá tették az utcánkat. Reméljük, hogy a közeljövőben végérvényesen rendeződni fog az utcánk sorsa.
  Köszönettel:
  Kaszás Gyula

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .