Képviselői tájékoztató 2015.

Idén a választókerület összes postaládájába eljuttatom a képviselő beszámolómat, amit a vonatkozó jogszabály szerint határidőben írásban is megtettem a Közgyűlés felé. A mai napon adtam át terjesztésre a borítékokat, így ma teszem közzé a honlapon is. Remélem, sok kérdésre választ kap az olvasó, de biztos vagyok benne, még több észrevétele lesz. Kérem, csak úgy, mint az idei évben, a jövőben is forduljon hozzám bizalommal!

Tisztelt Választópolgár!

Engedje meg, hogy ezen levélben – a terjedelem szűkössége okán sajnos a teljesség igénye nélkül – tájékoztassam az elmúlt évben végzett munkámról.

A tavaly őszi önkormányzati választásokon az érdi 4. számú választókerületben nyertem mandátumot. Az azóta eltelt bő egy évben igyekeztem megfelelni képviselői eskümnek, s képviselni az Érden élők érdekeit.

A problémák egy részére máris sikerült megoldást találni: az Érd-Alsó vasútvonal rekonstrukciója kapcsán a Hivatalnok utcai házak elöntése, az Erkel Ferenc utca rendbetétele, a csapadékelvezető árok építését a Vörösmarty utcában – ez utóbbi képviselői keretből. Maradt azonban feladat a jövő évre is: az ÉKFI szakemberei 2016-ban kezdik el a Gyula utcai árokrekonstrukciót. Mielőbb megoldást kell találni a Riminyáki úti elöntésekre is, mert egy téves koncepció miatt a Béla utcából kizúduló nagymennyiségű csapadékvíz a Gellért és Töhötöm utcák közét önti el.

Elkészültek a tervek az Eszperantó és a Rómer Flóris terek átalakítására, amint rendelkezésre áll a forrás, azonnal kezdődhetnek a kivitelezési munkálatok.

Fontos pár gondolatban kitérni az egész várost érintő tevékenységemre, hiszen a képviselőtestület Érd Megyei Jogú Város alpolgármesterévé választott.

T. Mészáros András polgármester úr feladatként bízta rám:

Az M7-Iparos úti csomópont átépítésének koordinációja (Bem tér rekonstrukciója):

A kivitelezési munkálatok jól, az előre egyeztetett ütemterv szerint haladnak. Bár mint minden fejlesztés, építkezés, ez is sok kellemetlenséggel jár, tény, hogy hosszú évek óta vártunk az ennek eredményeként megszülető új forgalmi rendre. A beruházó NIF ZRt. tájékoztatása szerint 2016 nyarán már birtokba vehetjük a megújult köztereket. Itt kell beszámolnom arról is, hogy a vízelvezető rendszer rekonstrukciója során a kivitelezők illegális szennyvíz rákötéseket fedeztek fel egy ottani pizzéria részéről. Itt is – mint minden hasonló esetben – a hivatal a jogszabályoknak megfelelően, maximális szigorral jár el az érdi közösség érdekében.

Bem téri InterSpar áruház építkezésének koordinációja:

Hosszas, hat éves tárgyalássorozat eredménye, hogy megépülhet a Bem téri bevásárlóközpont, ahol közel 500 m2 önkormányzati közösségi tér is létesül. A 2017 év eleji átadás után ide szándékozunk költöztetni a parkvárosi fiókkönyvtárat és létrehozni új klubhelységeket. A beruházás kapcsán tető alá hoztam egy megállapodást, mely szerint a Spar a korábban becsült 70 millió Ft helyett 140 millió Ft + Áfa értékben újítja fel a Somogyvári utcai vízelvezést.

Az új Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) megszövegezése:

Hosszú, közel egy éves munka után a napokban elkészült az új HÉSZ tervezete, amelyet közel 30 társhatóságnak és bejelentkezett ügyfélnek küldünk véleményezésre, hogy 2016 februárjában a Közgyűlés elé terjeszthessük.

Német Nemzetiségi Óvoda létrehozása (a 4. számú választókerületben, a Riminyáki úton):

Pintér Sándor belügyminiszter 2014. december 30-án döntött arról, hogy 600 millió forinttal támogatja Érd fejlesztési terveit. Így vált lehetővé, hogy 75 millió forint értékben létrehozzuk Érd első nemzetiségi óvodáját, ami mindent igényt kielégítően, a szakma és a szülők elismerése mellett, 46 kisgyermek örömére nyílhatott meg 2015. szeptember 1-én, a gyönyörűen felújított és berendezett patinás villaépületben.

Új Gyermekjóléti Központ (a 4. számú választókerületben, a Rómer Flóris téren):

Szintén a belügyminiszteri támogatásnak köszönhetően léphetett a megvalósítás fázisába a projekt. A jogerős tervek már 2014-ben elkészültek a régi családi ház felújítására és bővítésére. Itt 100 millió forintot ruházott be az önkormányzat az új járási központ kialakítása érdekében. Kialakítottunk egy olyan kapcsolattartási szobát a hozzá tartozó mini játszótérrel, ami garzonszerű berendezése okán arra alkalmas helyen fogadja a rászoruló kisgyermekeket és családtagjaikat. Több mint 20 új munkaállomást hoztunk létre a szociális területen dolgozóknak, és kialakítottunk egy nagyméretű klubhelységet is, amit a városban működő, gyermekekkel, egészséggel foglalkozó társadalmi szervezetek vehetnek igénybe (pl.: babahordozó klub, jóga tanfolyam). A beruházás határidőre elkészült, 2015. november 4-én megtörtént a műszaki átadás. Ezen épület már megkapta a jogerős használatbavételi engedélyt, a Szociális Központ fokozatosan veszi birtokba új központját.

Kapcsolattartás az oktatás, egészségügy területén:

Alpolgármesteri feladataim része a fenti területeken történő konzultáció, a jogszabályok által meghatározott esetleges felügyelet, ellenőrzés lefolytatása. A háziorvosok és házi gyermekorvosok kimagasló munkát végeznek, feladatunk az együttműködi szerződések megkötésére és az abban foglaltak ellenőrzésére (pl. rendelési idők betartása) terjed ki. Áldozatos munkájukért köszönet illeti őket.

Az oktatás területén napi szinten az óvodák jogszabályban meghatározott felügyelete ad – nem mindig hálás – feladatot.

Az önkormányzat szervezeti egységeként működő Közterület-felügyelet irányítása:

A hozzáértő kollégáknak köszönhetően a közterület-foglalási engedély kiadása és az engedélyek visszavonása napi rutinfeladat. Városunk közterület-felügyeleti csoportját új csoportvezető irányítja, akinek egyik kiemelt feladata a város közterületeinek felügyelete és a parkolási morál javítása. Ezúton kérek mindenkit, hogy a jövőben fokozottan figyeljen a KRESZ szabályainak betartására, hiszen ez a közösség, valamennyiünk érdeke.

Érd és Térsége Szilárd Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás:

Az Érd vezetésével megalakuló Társulás célja, hogy a környezettudatosság előtérbe helyezése mellett valós megoldást találjon a térség hulladékgazdálkodási problémáira. A Társulás napi munkáját koordinálom, valamint azokat a döntéseket hozom meg, amiket az alapító okirat nem utal kifejezetten a Társulási Tanács hatáskörébe. A hozzávetőlegesen 1,4 milliárd forint összértékű pályázat keretében hetek óta folyamatban van a pályázaton megnyert 56,000 db szelektív gyűjtőedény szállítása, továbbá a napokban megérkezik 5000 komposzt láda és 10 hulladékgyűjtő jármű.

Orbán Viktor Miniszterelnök Úr 2015. július 3-i látogatásának megszervezése:

Polgármester úr megbízása alapján egyszemélyi felelőse voltam a miniszterelnöki látogatás megszervezésének. Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet jegyző asszonnyal és Arató Zsolt sajtófőnökkel közösen egy olyan színvonalú eseményt szerveztünk meg, amelyről a Miniszterelnökség is elismerőleg nyilatkozott. Írásban küldött összefoglalójuk szerint ennyire kidolgozott fejlesztési tervekkel, profi háttérmunkával egyik megyei jogú város sem fogadta őket.

Modern Városok Program – Érd:

Orbán Viktor miniszterelnök és T. Mészáros András polgármester Érd középtávú fejlesztésében állapodott meg 2015. július 3-án.  Az általunk összeállított „Batthyány 2020” Program mind a 26 programpontját támogatásra érdemesnek találta Miniszterelnök Úr, és biztosította a várost arról, hogy a megvalósításhoz szükséges mintegy 40 milliárd forint a következő 5 évben Érd rendelkezésére áll.

Az alábbi programpontokat a város nevében én tárgyalom végig az illetékes szakminisztériumokkal, a megbízott miniszterelnöki biztossal.

A Gazdaságfejlesztés alponton belül a Nemzetgazdasági Minisztériumban a Vállalkozó falu létrehozásáról, míg a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban az Ipari-, Gazdasági fejlesztési övezet kialakításáról folytatok előrehaladott tárgyalásokat.

Az Intézményfejlesztés alpontba tartozó új Rendőrség, Bíróság, Ügyészség, Járási Hivatal kialakításában heti rendszerességgel konzultálunk az illetékes szervekkel, de mivel ezek nem közvetlen önkormányzati beruházások, csak a sürgetésre, illetve a maximális segítségnyújtásra tudunk törekedni. Jobb a helyzet az óvodák, iskolák fejlesztése területén, ahol érvényes tervezői szerződéseket kötöttünk már a Fácán közi és a Darukezelő utcai oktatási tömbre. Jövő év első felére jogerős engedélyekkel rendelkezhetünk, így megkezdődhet a Fácán közben az új óvoda, valamint az új általános iskola és gimnázium kivitelezése. A Darukezelő utcában egy új óvodára és egy 24 tantermes általános iskola tervezésére van érvényes szerződésünk.

A Közszolgáltatás fejlesztés alpontban az Állami utakon történő fejlesztéseket, valamint a Helyi nagy forgalmú csomópontok átépítését koordinálom.

A Nemzeti vagyon hasznosítása alpontban feladatom a Volt katonai bázis területének átadását koordinálni Érd részére.

Fentiek mellett fokozott figyelmet fordítok a választókkal való kapcsolattartásra is. Ha Önnek bármilyen javaslata, észrevétele vagy kérdése van, bizalommal kereshet a 06-20-201-4786-os és a 06-23-522-313-as telefonszámokon, vagy írjon nekem a bacs.istvan@erdifidesz.hu e-mail címre.

Egy gondolat “Képviselői tájékoztató 2015.” bejegyzéshez

  1. Örömmel olvastuk, hogy elkészültek a tervek az Eszperantó tér átalakítására, fejlesztésére. Hol nézheti meg a lakosság ezeket a terveket ? A területet nagy mértékben érinti a közeljövőben kezdődő Érd-alsó – Érd állomás összekötő vasúti vágány építése, sok lakóingatlan kisajátításával, bontásával. Mit tervez az Önkormányzat ennek, az Eszperantó térhez csatlakozó területnek a sorsáról? Ez akkora változást jelent a környék életében, ami megérdemelne egy lakossági fórum megtartását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .