Magyar Kultúra Napja

2015. január 22-én tartotta Érd Megyei Jogú Város a Magyar Kultúra Napja tiszteletére rendezett ünnepségét a Szepes Gyula Művelődési Központban. Sor került a Bella István-díj, a Csuka Zoltán -díj, az Érdi Művészeti Díj átadására valamint az “Így írok én…” irodalmi pályázat eredményhirdetésére.

A Himnusz közös éneklése után Szersén Gyula versrészletekkel emlékezett a Himnusz megszületésére, majd T. Mészáros András polgármester köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnökének, Gérecz Attila és József Attila-díjas költőnek ünnepi beszédét Rékasi Károly két Bella István költemény elszavalása követte.

Szentmártoni Jánost a Magyar Írószövetség elnöke és T. Mészáros András polgármester átadták Falusi Mártonnak a Bella István-díjat.

Ezután az érdi kultúra pártfogóinak díjazása következett. Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Csuka Zoltán-díjat alapított azoknak, akik a közművelődésben, valamint a kulturális élet szervezésében gyakorlati tevékenységükkel, kezdeményezéseikkel, eredményes munkásságukkal szolgálták a település művelődését. Az önkormányzat a Csuka Zoltán-díjat Magyar Kultúra Napja alkalmából Lendvainé Tímár Editnek, a Magyar Földrajzi Múzeum munkatársának ítélte.

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata megalapította az Érdi Művészeti Díjat. A Díj azoknak a személyeknek adományozható, akik a művészeti élet valamely területén kiemelkedő eredményeket értek el, magas színvonalú tevékenységükkel, alkotásaikkal hozzájárultak Érd Város hírnevének öregbítéséhez. Az önkormányzat az Érdi Művészeti Díjat Kovács Johanna grafikusművésznek ítélte oda. 

A Szepes Gyula Művelődési Központ a Magyar Kultúra Napja alkalmából irodalmi pályázatot hirdetett fiatalok részére vers, mese, monda, rövid elbeszélés kategóriában. Húsz pályázó 26 pályaművet nyújtott be.

A 9-12 évesek vers kategóriájának díjazottjai:

I. helyezett lett Szegfű Benedek Gárdonyi Géza Általános Iskola

II. helyezett lett Dávid Lili Bolyai János Általános Iskola

III. helyezett lett Cserni András Marianum Általános Iskola

A 9-12 évesek próza kategória díjazottjai:

I.helyezett lett Petrás Anna Bolyai János Általános Iskola

II. helyezett lett Dékány Sára Újbudai Alma Mater

III. helyezett lett Bojté Leona Marianum Általános Iskola

A 12 éveseknél idősebb korosztály díjazottjai:

I. helyezett lett László Péter Vörösmarty Mihály Gimnázium

II. helyezett lett Majoros Csenge Vörösmarty Mihály Gimnázium

III. helyezett lett Barabás Vivienn Magdolna Batthyány Általános Iskola

Különdíj:

Kádár Anna, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola,

Regőnyei Máté, Bolyai János Általános Iskola,

Lada Levente, Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola

Fődíj

László Pétert, Vörösmarty Mihály Gimnázium 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..