Magyar Kultúra Napja

2015. január 22-én tartotta Érd Megyei Jogú Város a Magyar Kultúra Napja tiszteletére rendezett ünnepségét a Szepes Gyula Művelődési Központban. Sor került a Bella István-díj, a Csuka Zoltán -díj, az Érdi Művészeti Díj átadására valamint az “Így írok én…” irodalmi pályázat eredményhirdetésére.

A Himnusz közös éneklése után Szersén Gyula versrészletekkel emlékezett a Himnusz megszületésére, majd T. Mészáros András polgármester köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnökének, Gérecz Attila és József Attila-díjas költőnek ünnepi beszédét Rékasi Károly két Bella István költemény elszavalása követte.

Szentmártoni Jánost a Magyar Írószövetség elnöke és T. Mészáros András polgármester átadták Falusi Mártonnak a Bella István-díjat.

Ezután az érdi kultúra pártfogóinak díjazása következett. Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata Csuka Zoltán-díjat alapított azoknak, akik a közművelődésben, valamint a kulturális élet szervezésében gyakorlati tevékenységükkel, kezdeményezéseikkel, eredményes munkásságukkal szolgálták a település művelődését. Az önkormányzat a Csuka Zoltán-díjat Magyar Kultúra Napja alkalmából Lendvainé Tímár Editnek, a Magyar Földrajzi Múzeum munkatársának ítélte.

Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata megalapította az Érdi Művészeti Díjat. A Díj azoknak a személyeknek adományozható, akik a művészeti élet valamely területén kiemelkedő eredményeket értek el, magas színvonalú tevékenységükkel, alkotásaikkal hozzájárultak Érd Város hírnevének öregbítéséhez. Az önkormányzat az Érdi Művészeti Díjat Kovács Johanna grafikusművésznek ítélte oda. 

A Szepes Gyula Művelődési Központ a Magyar Kultúra Napja alkalmából irodalmi pályázatot hirdetett fiatalok részére vers, mese, monda, rövid elbeszélés kategóriában. Húsz pályázó 26 pályaművet nyújtott be.

A 9-12 évesek vers kategóriájának díjazottjai:

I. helyezett lett Szegfű Benedek Gárdonyi Géza Általános Iskola

II. helyezett lett Dávid Lili Bolyai János Általános Iskola

III. helyezett lett Cserni András Marianum Általános Iskola

A 9-12 évesek próza kategória díjazottjai:

I.helyezett lett Petrás Anna Bolyai János Általános Iskola

II. helyezett lett Dékány Sára Újbudai Alma Mater

III. helyezett lett Bojté Leona Marianum Általános Iskola

A 12 éveseknél idősebb korosztály díjazottjai:

I. helyezett lett László Péter Vörösmarty Mihály Gimnázium

II. helyezett lett Majoros Csenge Vörösmarty Mihály Gimnázium

III. helyezett lett Barabás Vivienn Magdolna Batthyány Általános Iskola

Különdíj:

Kádár Anna, II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola,

Regőnyei Máté, Bolyai János Általános Iskola,

Lada Levente, Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola

Fődíj

László Pétert, Vörösmarty Mihály Gimnázium 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .