Mi is átvettük a szelektív hulladékgyűjtő edényeket

Február eleje óta osztja ki a lakosságnak az Érd és Térsége Szilárd Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás azt az 56 ezer db szelektív hulladékgyűjtő edényt, amelyet a KEOP-1.1.1/C/13-2013-0018 kódszámú pályázaton nyert.

A gyűjtőedények kiosztásával kapcsolatban már több tudósítás is megjelent az érdi médiában. Leghasznosabb az ÉTH hivatalos tájékoztatása, amelyben a kukák átvételének lehetőségét ismertetik. 

Több ok miatt sem várható el, hogy minden lakosnak az ÉTH szállítsa ki az új gyűjtőedényeket. Legnyomósabb érv az, hogy ha a cég maga végezné a kiszállítást, a legoptimistább számítások esetén sem végezne azzal egy éven belül. Hatékonyabb és gyorsabb megoldás, ha mi lakosok megyünk be értük és hozzuk el nem csak a sajátunkat, hanem azon szomszédokét is, akik nem tudják ezt megtenni.

Különösen jó érzés, ha az utca akkor is össze tud fogni, ha a szomszédoknak kell segíteni. Természetesen vannak olyan ingatlantulajdonosok, akik nem tudnak személyesen elmenni az ÉTH telephelyére, vagy azért mert idősek, vagy mert nincs szállító kapacitásuk, esetleg a telephely nyitvatartási idejében dolgoznak. A mi utcánk is összefogott, és egy utánfutóval több olyan szomszéd szelektív gyűjtőedényét hoztuk el, akik ezt a fenti okok miatt megoldani nem tudták.

Személyes tapasztalatom az – és ezt közösségi oldalakon több lakos is megerősítette -, hogy maga az ügyintézés tényleg pár perc, a személyzet kedves és segítőkész. Az edényeket akár egy Suzukival is el lehet szállítani, nem kell hozzá hatalmas méretű személyautó. A szelektív edények használatba vételével pedig sokkal kulturáltabb az otthoni hulladék gyűjtés.

Szamek Zsolt, a szolgáltató ügyvezetőjének elmondása szerint a lakosság pozitívan fogadta a kezdeményezést. 2016. március 6-ig a teljes érdi lakosság több mint 21 %-a, a kiértesített személyek közel 50 %-a jutott új edényzethez. Volt olyan nap, amikor 698 háztartás vette át az új szelektív hulladékgyűjtő edényeket.

Mindenkit buzdítok a szelektív edények átvételére és arra is, kérdezzük meg szomszédainkat, tudunk-e nekik is segíteni a szállításban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .