Munkahelyteremtés és megőrzés Érden

2008 augusztusában nagy lehetőség kapujában állt városunk. Ekkor készült el az M6-os autópálya érdi szakasza és nyitotta meg a fejlődés kapuját a nagyvállalatok előtt. Ez a kapu akkor, 2008. szeptember 15-én a Lehman Brothers csődjével és a gazdasági világválság kirobbanásával gyorsan be is zárult. A városvezetés mindent megtett, hogy a nehézségek ellenére is nagyvállalatokat vonzzon Érdre, de a kapu csak most, a csatorna projekt befejeztével tárul újra nagyra.

Az elmúlt évek sem szűkölködtek eredményekben. Hiszen városunk két legnagyobb adózója pont ebben az időszakban vetette meg lábát Érden. A DM logisztikai központja látja el egész Közép-Európát a cég termékeivel úgy, hogy közben Érd legnagyobb épületét húzták fel, mintegy 24,000 nm alapterületen.

Ekkor kezdte meg működését Érden a PRETTL Electronics, amely autóipari beszállítás mellett a Siemens részére napelemekhez gyártott invertereket. A válság az akkor felfutóban lévő, zöld energiát hasznosító termelést érintette leginkább, de mára magára talált a gépjárműipar és a PRETTL is. Újra fejlesztésbe fog Érden a világ 33 országában jelenlévő cégcsoport, amely az önkormányzattal együtt 2012 óta dolgozik azon, hogy a beruházás megvalósulhasson.  A PRETTL Electronics Kft. és PRETTL Lighting & Interior Hungary Kft. mellé a PEX Automotive Kft. épít egy 2500 nm-es új csarnokot, melyben a gyártáshoz és raktározáshoz 120-140 fő helyi munkavállalót fog alkalmazni. Stefan Fritsch cégvezető tájékoztatása szerint a csarnok 2015 májusára elkészül, és a gyártógépek telepítése után 2015. szeptember 1-től kezdetét veszi az üzemszerű működés.

A közeljövőben kerül sor a Mobis 16000 nm-es csarnokának ünnepélyes átadására. A cég a Kia és a Hyundai szervizek alkatrész-beszállítója. Nem csak Közép- és Kelet-Európát, de Törökországot is Érdről látják el autóalkatrészekkel.  A cég jövőre, amikor elkezdi fizetni az iparűzési adót, valószínűleg Érd három legnagyobb adózója között lesz.

De az önkormányzatnak gondolnia kell azokra a helyi kis- és középvállalatokra is, amelyek érdi tulajdonban vannak, szinte csak érdi munkavállalókat alkalmaznak, és nem hagyták el városunkat a gazdasági válság alatt sem. Értük dolgozunk együtt az Érd és Környéke Ipartestülettel. Javaslataikra vezettük be az iparűzési adó mentességet 2 millió forintig, tesszük közzé az Érd Tisztes Iparosa névjegyzéket évek óta. A velük kötött megállapodás hatására kezdtük el kidolgozni a nem lakás céljára használt építmények adójának csökkentését és kezdtünk tárgyalni az iparűzési adó mentesség határának emeléséről. Ők valamennyi érdi vállalkozásért kiállnak, érdekképviseletet gyakorolnak, holott csak 400 tagja van az „érdi Iposz-nak”.  Hiszem, hogy közösen, az eddigieknél is több munkahelyet tudunk teremteni és a jelenlegiek közül mind többet képesek leszünk megőrizni. 

Egy gondolat “Munkahelyteremtés és megőrzés Érden” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .