Parkváros következik!

A Bem tér Érd kapuja – szokták mondani, ám ezt a városrészt mégis elkerülték a fejlesztések. A 80-as években kialakult torzók konzerválódtak, majd elkezdtek romlani.

Önkormányzatunk nehéz helyzetben van, hiszen a Bem tér arculatát meghatározó utak állami, a környező ingatlanok magántulajdonban vannak. Jelenlegi elhanyagolt állapota tovább tarthatatlan, éppen ezért 2012-ben intenzív egyeztetések kezdődtek a Nemzetgazdasági Minisztériummal az M7 lehajtó és a tér átépítése kapcsán. Az egyeztetések sikeresek voltak, még idén megkezdődik a Bem tér átépítése.

A Közgyűlés szeptemberi ülésének napirendjén szerepel városunk Integrált Településfejlesztési Stratégiája. Erre a dokumentumra alapozva lehet bevonni pályázati forrásokat, ez a dokumentum határozza meg Érd fejlődését a 2014-2020 közötti időszakban.

A szakminisztériumokkal egyeztetett anyag célként a következőket jelöli meg:

Projekt neve Projekt rövid leírása Becsült keretösszeg (nettó, millió Ft)
Bem téri óvoda régi szárnyának felújítása Az óvoda bővítése megtörtént, a régi épületszárny felújítása szükséges 257
Teleki Sámuel Oktatási centrum Teleki Sámuel Általános iskola bővítése, rekonstrukciója 1600
M7-es lehajtó és kapcsolódó útvonalak átépítése (Iparos u. fejlesztése) A M7-es autópálya lehajtója és az Iparos utca kapcsolódó részének átépítése a Törökbálinti-Sóskúti csomópontig 1500
Bem tér szolgáltatóház építése, közterület kialakítása Önkormányzati és magántulajdonú épületbontások után új korszerű szolgáltató épület, 50 férőhelyes pinceszinti garázs építése valósul meg. Szolgáltató épületben helyi piac is helyet kap. A közterület kialakításakor új felszíni parkolók, zöldfelületek, sétányok épülnek. 200
Bem téri Közösségi Kulturális Központ A jelenlegi közösségi ház és környezetének revitalizációja, rekreációs park kialakítása. 400
Templom felújítása A katolikus templom felújítása. 30
Akcióterületen belüli úthálózat szilárd burkolattal való ellátása Törökbálinti út, Sóskút út, Fűtő u., Bem köz, Kádár u. akcióterületein belüli szakaszainak kiépítése. 200
Bevásárlóközpont az M7-es lehajtó mellett LIDL áruház építése 700
Bevásárlóközpont az M7-es lehajtó mellett Az M7-es autópálya lehajtó mellett épülő bevásárló központban egy Spar és több kisebb kereskedelmi és szolgáltató egység kap helyet. A projekt keretében a környék közlekedési, parkolási és csapadékvíz-elvezetési problémák is megoldásra kerülnek. A Spar épületében 500m2 területet kap az önkormányzat közösségi célú hasznosításra (pl. ügyfélszolgálat) 5000

A fenti táblázatból látható, hogy egy valóban élhető alközpont kialakítására közel nettó 10 milliárd Ft-ot kell fordítani. Városunk abban a szerencsés helyzetben van, hogy ennek jelentős részét, 7200 millió Ft-ot még idén, illetve jövőre a területre tud vonzani úgy, hogy a magántőke az állami pénzeszközök és az önkormányzati források kiegészítik egymást. Hiszen még az idei évben megkezdődik az Iparos út átépítése nettó 1500 millió Ft-ért, melynek közbeszerzési eljárása augusztus közepén lezárult.

Szintén még idén megkezdődik az Interspar áruház építése mintegy nettó 5000 millió Ft értékben. Ebben a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálati irodáján kívül az új Parkvárosi könyvtár is megnyílik, amely igazi színtere lehet a közösségi életnek. A környező utcák is kiépülnek, az új autóbusz forduló az Aszfaltozó utcában kap helyet. A Lidl áruház 700 millió Ft-os építése az új, 2015. december 31-ig életbelépő HÉSZ-nek megfelelően kezdődhet meg.

További fejlesztések részeként a tágabban vett parkvárosi területen 2020-ig mintegy 4600 millió Ft fejlesztés van előirányozva, melyből az M7-től északra eső területek 2100 millió Ft-tal az alábbiak szerint részesülnek: 

Projekt megnevezése Projekt rövid leírása Becsült keretösszeg (nettó, millió Ft)
Óvodafejlesztés Érd, Darukezelő utcában Az érintett terület nagysága ~2,7 ha. önkormányzati terület. A fejlesztés helyszíne: Darukezelő u.-Fuvaros u.-Fűtő u.-Csiszoló u.-Gépész u. 400
Egészségház kialakítása Fenyves Parkvárosban Új háziorvosi rendelőket, gyógyszertárat, védőnői szolgálatot magába foglaló Egészségház kialakítása Érd Fenyves Parkváros részén. 300
Parkvárosi sportcentrum kialakítása Az önkormányzat tulajdonába lévő területen Sportcentrum kialakítása. 1200
P3: Favágó utcai önkormányzati tulajdonú terület fejlesztése: Önkormányzati tulajdonú területen jelenleg működő napközis tábor felújítása új funkciókkal való bővítése. (rekreációs fejlesztések, szállás funkciók, edzőtáborok kialakítására alkalmas épületek kiépítése) 200

 

A fentiek nem csupán tervek! Látható, hogy a csatornázás befejeztével nem állt le a városvezetés a fejlesztésekkel, most Parkvároson a sor! Az elkövetkező években jogerős építési engedélyekkel rendelkező 7,2 milliárd Ft értékű beruházások megvalósulása már eldöntött tény, a kivitelezési munkálatok a következő hetekben kezdődnek. De nem szabad leállni, folytatni kell a munkát, hogy a továbbiakban megfogalmazott mintegy 5 milliárd Ft értékű fejlesztés is megvalósulhasson Parkvárosban. 

26 hozzászólás “Parkváros következik!” bejegyzéshez

 1. Örülök, hogy Érd Parkváros fejlesztése napirendre került. Az elmúlt 4 évben a csatornázás és a kapcsolódó út fejlesztések eredményeként egy minőségi fejlődés történt a Parkvárosban. Az infrastruktúra további fejlesztése valóban várossá fogja tenni az eddigi falusi jellegű környezetet. Sok sikert kívánok a kivitelezéshez és remélem valóban sikerül előre lépni és nem csupán papíron marad ez a szép terv.

 2. szép tervek… arra azért nagyon kiváncsi vagyok, szerintem a több ezer bejáróval , ingázóval együtt, hogy az M7 fel-és lehajtó és az egyéb építési munkák alatt a közlekedés hogy fog megvalósulni.

 3. Ez régi álom, a Bem tér már hihetetlenül lepukkant. De kihagyták a tervezésből, hogy az M0 levezetőjét még hamarabb megépítik, ettől hatalmas forgalom várható a Törökbálinti úton és környékén. Jó lenne, ha erre is készülnénk.
  A mi utunk, a Kádár utca nagy fogalmú, gyűjtőutca. Úgy volt, végig lekövezik, indokolt is lenne. Egyszer csak megváltozott a terv ( ha volt?), lemarták az utat, ettől járhatatlan lett, úgy hagyták és lezárták. Ilyet is lehet. Járhatunk majd télen a jeges északi utakon… ez senkit sem érdekel. Majd ne akarjon senki a Kádár-Takács utca felé kerülni, ha dugó lesz. Mert megszűnt az utca!

 4. Igazán informatív és tartalmas volt a fenti összefoglaló tájékoztató. Azonban, ha kérhetnénk, legyenek kedvesek folyamatában is informálni bennünket, pl., hogy most miért áll a 2014. év végéig tervezett beruházás,milyen intézkedések zajlanak?
  Már évek óta várunk erre, kérjük szíves tájékoztatásukat, és azt, hogy folytassuk az ezen az oldalon közzétetteket.

  Üdv. Marcziné Zsuzsa

  1. Üdvözlöm Zsuzsa!

   A mai napon kaptuk meg az NMHH végzését, amelyben a Hírközlési hálózatok kiváltása tárgyában a Magyar Telekom Nyrt. kérelme alapján indult eljárásban az ügyintézési határidőt 30 nappal meghosszabbítja. Ez a folyamat a légkábelek földkábellé alakításához szükséges. Tehát a hatóságok, szervezetek dolgoznak, csak sajnos olyan tipikusan magyaros munkatempóban.

   De a lényeg, hogy a munka nem állt meg, folyik az előkészítés. Amint lesz érdemi, látványos előremozdulás – bízom benne, minél hamarabb – tájékoztatni fogom a közvéleményt.

   Bács István

 5. Tisztelt Bács Úr,

  most, hogy ma az RTL-ben is szerepeltek a SPAR szóvivői, és beszámoltak arról, hogy beruházásaikat a kormány intézkedései miatt csökkentik hazánkban, valamint, hogy csak azokat valósítják meg, amelyikre szerződéssel már rendelkeznek, újra megkérdeznénk Önt, hogy az érdparkvárosi SPAR beruházás melyik csoportba tartozik?

  Gondoljuk, hogy nem a légkábelek elhelyezési engedélyétől függ ez….

  Kérjük szíves és konkrét válaszát, üdvözlettel Marcziné Zsuzsa

  1. Tisztelt Marcziné Zsuzsa!

   Sajtóhíresztelésekre nem alapozunk. A Sparral folytatott hivatalos kommunikáció alapján jelenleg az építkezés idei indulásáról, ellenkezőről beszámolni nem tudok!

 6. Tisztelt Bács Úr! Csatlakozván az előttem kérdezőhöz, kérem, tájékoztasson minket Parkvárosiakat arról, hogy a megváltozott helyzetben mikorra várható bármilyen változás a Bem téren és környékén?! Megtisztelnének- e minket, itt élő polgárokat azzal, hogy a napi szinten általunk látogatott helyekre ( pl posta, ABC….) kitennének egy – egy tájékoztatót a tér rendezésével kapcsolatban? Sajnos egyre fogy a reményünk… Boldog új évet kívánva és gyors választ várva: Sz. Kurucz Ildikó

 7. Engem is érdekel, hogy melyik csoportba tartozik a SPAR beruházás.

  Illetve most mi látszik, mikor fog beindulni már valamelyik fázisa az átlakításnak? Bp-ről utazva az egyik legborzalmasabb az érdi kihajtó…plusz a bem tér kb egy kelet-magyarországi elmaradatott településre emlékeztet inkább most. Eléggé borzalmas, szóval már nagyon várjuk, hogy valami történjen, de még mindig nem látunk semmit.

 8. Igazából én nem tudom hová tenni, hogy az érdi csomópont miért ilyen módon lett kitalálva? Ha egy nagyobb hullám érkezik az autópályáról és neadjisten’ rossz idő van, akkor olyan dugó alakul ki az autópályán, ami nagyon veszélyes.

  Most abba nem szeretnék belemenni, hogy ki volt az a kontár, aki ezt úgy tervezte meg (a másik pedig aki ezt kérte és végül elfogadta), hogy az autópályáról érkezők az alárendelt útvonalúak, ami miatt egy-egy dugó során kialakul az autópályán az említett veszélyes sor, hogy legtöbbször csak centiken múlnak a 130-al érkező autók és a leállós sávra kényszerült autóknak a végzetes ütközése…

  Ennek ellenére évek óta ígérve van a nagy fellendítés, az ésszerű módosítások kialakítása, mégse látunk ebből semmit. Mindig valamilyen bürokrata időhúzásra van fogva a késés és fura módon senki nem tud ellene tenni. Mikor fog történni valami? Ki ebben a kérdésben az illetékes?

  1. Tisztel Szűcs Attila!
   Tisztelt Érdeklődők!

   Most sem tudok mást mondani, mint ősszel, illetve a korábbiakat tudom megerősíteni. A közbeszerzési eljárás lezárult, információm szerint a nyertes Euroaszfalttal a NIF Zrt. már megkötötte a szerződést. Az Európai Uniós támogatási szerződés van hátra, majd márciusban, a munkaterület adás után kezdődik a beruházás látványos része.

 9. Tisztelt Bács Úr!

  Információim szerint minden építkezést befagyasztottak az M7 kivezetőnél. Ön azt írta, hogy március végén megkezdődhetnek a munkálatok. Most akkor, hogy is van ez?

  1. Üdvözlöm Éva!

   Március 16-ával adta meg Polgármester Úr a burkolatbontási hozzájárulást a Tigáz részére. Azon a napon tartottuk az első megbeszélést a kivitelező Euroaszfalt képviselőivel a kialakítandó forgalomtechnikával kapcsolatban, akik akkor arról tájékoztattak, hogy április közepére várható a munkakezdés. Ezeket az információkat megtalálja az alábbi linken is:

   http://erdmost.hu/2015/03/18/hirado-2015-marcius-18/

   Üdvözlettel:
   Bács István

 10. Május 13-a van, de még mindig nem látok, semmilyen “látványos” munkát. Nekem ez már több, mint fura. Minden rendben van ezzel a fejlesztéssel? Valóban elindult már?

  1. Közben elolvastam az Érdi újságban a cikket, ami erről szólt. Nagyon jó hír, hogy végre elindul. Nekem egy dolog nem tiszta: hogyan lehet majd az iparos útról feljutni az M7-re?

   Illetve mikor fog a bevásárló központ építése elindulni?

 11. Remek, hogy ráengedik a Törökbálinti útra a forgalmat az M7-M0 felől, ami így is túl van terhelve csúcsidőben, csak jelzem az áldatlan állapotokat: egy 40-50 centis, gazos, letöredező, elmálló útpadkán kell közlekedni az autóforgalommal szemben. Őszintén, mikor gondol valaki végül az emberekre itt?

 12. Aranyos a történet. A lehajtót 2002 óta tervezik átalakítani. Az Interspart pedig 2006 óta. Minden éveben megígérték, hogy most már tuti. (google forrásokból) Mai nap elnézve a lehajtó építését, nem látom, hogy melyik évben készül el. (Igaz, hogy ma vasárnap vásárlási szünet van, meg templomba kell menni és szegény dolgozók nem dolgozhatnak) Az Intersparnak esze ágába sincs belekezdeni, meg szemben vele a LIdl-nek sem.
  Legalább lehet jövőre is ígérni valamit. Magyarország meg főképp a Fidesz jobban teljesít. (persze más pénzéből)

  1. Információi megalapozatlanok és valótlanok. Olvasva hozzászólását, ön azt sem hiszi el, amit a saját szemével lát. Ha saját szemének nem hisz, akkor én sem próbálom meggyőzni, pláne nem puszta tényekkel traktálni. Találkozunk az új csomópont ünnepélyes átadásán, vagy az InterSpar áruház megnyitóján. Ha eljön és nem otthon duzzog bánatosan…

 13. Tisztelt István,

  Mikorra várható, hogy minimális előrelépés lesz a Törökbálinti út járda nélküli szakaszával kapcsolatban?

  1. Üdvözlöm Tamás!

   A Törökbálinti út állami fenntartásban lévő, szám szerint 8103-as fő út. Az elmúlt időszakban folyamatos tárgyalásokat folytattunk a majdani beruházó NIF ZRt-vel és a forrást biztosítós Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal. Mivel az útvonal fejlesztése, járdaszakasszal történő kiszélesítése és két körforgalom építése benne van a Modern Városok Programban, ezért a megvalósulása 2020-ig (igyekezetünk szerint 2018-ig) várható.

 14. Tisztelt Bács István!

  A Teleki Sámuel iskolával kapcsolatos bővítés miatti telek felvásárlás mikor valósulhat meg? (érintett lakó vagyok), illetve a a munkálatoknak mi a várható kezdése?

  1. Tisztelt Lener Tamás!

   Az iskola beruházása várhatóan még az idén megkezdődik. A Kormány határozat mér megszületett, most a támogató okiratot várjuk. A közbeszerzést jóváhagyta a KFF, tehát ha megérkezik az erre szánt összeg – várhatóan még júliusban – akkor indulhat a kivitelező kiválasztása.

   Üdvözlettel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .