Új év, új rend az óvodákban

Egy önkormányzati vizsgálatnak köszönhetően megváltozik a több évtizedes óvodai gyakorlat: megszűnik a szülők által hordott tisztasági csomag, pénzbeli hozzájárulást, ún. „csoportpénzt” óvónő nem szedhet, befizetésére kötelezni pedig a szülőt nem lehet. (Érdi Újság, 2016. február 3.)

Tisztasági csomag – ki ne ismerné ezt a kifejezést? A szüleink is havonta vitték az óvodába, mi is ugyanígy teszünk a saját csemetéink esetében. Papír zsebkendő, folyékony szappan, vécépapír, szalvéta, fogkrém és fogkefe kerül rendszerint a csomagba, de előfordul olyan óvoda is, ahol fertőtlenítőszert, öblítőt és mosóport is kértek a szülőktől – törvényellenesen. Tisztasági csomagot ugyanis nem kérhet az óvoda, ahogy csoportpénzt sem szedhetnek az óvónők – tudtuk meg dr. Bács István alpolgármestertől (Fidesz–KDNP).

– Tavaly ősszel átfogó ellenőrzést hajtott végre az önkormányzat a városi óvodákban: az adminisztrációtól a felszerelésig mindent átvizsgált a fenntartó. A Kincses óvodai tömbben mindent rendben találtunk, a Szivárvány óvoda néhány tagintézményében viszont nem a törvényes eljárást követték: az óvónők ugyanis csoportpénzt szedtek a szülőktől. A gyerekek kulturális és sportprogramjaihoz lehet kérni eseti hozzájárulást, de befizetésére kötelezni senkit nem lehet, és a megszavazott összeget csakis szülő szedheti be – az óvónő kezébe pénzt adni nem szabad. A szülői munkaközösség pedig köteles elszámolni a beszedett összeggel – hangsúlyozta Bács István, hozzátéve: az anyagi hozzájárulás másik módja, ha a szülők az intézmény alapítványának számlájára fizetik be a felajánlott összeget, például azzal a céllal, hogy az óvoda új kerti játékot vegyen.

– Az óvoda tisztasági csomagot sem kérhet a szülőktől, főleg nem tisztítószereket, öblítőt vagy mosóport, ahogy ez például a Kisfenyves óvodában előfordult. Minden óvodának biztosítja az önkormányzat a forrást valamennyi szükséges tisztítószerre, tisztálkodási szerre és egészségügyi kiegészítőre – nyilatkozta az alpolgármester.

Dr. Bács István elmondta azt is: a hivatal az idei év első három hónapjában utóellenőrzést végez az óvodákban, hogy a kifogásolt gyakorlatot illetően történt-e változás. Ezzel kapcsolatban Simonics Gabriella, a Szivárvány óvoda intézményvezetője lapunknak úgy nyilatkozott: a vizsgálat óta sikerült megoldani a vitatott kérdéseket.

– December elején kaptunk az önkormányzattól pótkeretet, így a 2016-os év első hónapjaira meg tudtuk venni a gyerekek részére a tisztasági csomagot. Az idei költségvetésünkben már elkülönítetten megvan erre a forrás – tette hozzá az intézményvezető. 

– Ami a csoportpénzt illeti, azt csak az szmk szedheti, illetve kezelheti, nehezményezem, hogyha a tagóvoda-vezetők nem tudnak kellően odahatni, hogy ez szabályosan történjen. A Szivárvány Óvodához tartozó tagintézményeket még decemberben tájékoztattam, hogy ettől az évtől hogyan kell eljárniuk, az óvodapedagógusok pedig a most zajló félévi szülői értekezleteken tájékoztatják ugyanerről a szülőket – zárta szavait Simonics Gabriella.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .