Választani kell: fejlődés, vagy hozzá nem értés

Néhány nap múlva, vasárnap önkormányzati választás lesz. A jelenlegi polgármesternek, T. Mészáros Andrásnak négy kihívója akadt, a 12 érdi választókerületben pedig összesen több mint 60 képviselőjelölt verseng majd a választók bizalmáért.

A kampány végéhez közeledve Bács Istvánt, a Fidesz-KDNP kampányfőnökét kértük arra, hogy értékelje az elmúlt hónapok politikai eseményeit:

– Sajnos ez a kampány – a tavaszi országgyűlési választáshoz hasonlóan – nem a programokról szólt. Kizárólag a Fidesz-KDNP szövetség tett le az asztalra átgondolt, a város fejlődését előtérbe helyező koncepciót, a „Batthyány 2020” programot, amely pontosan leírta, milyen konkrét tervek megvalósítása vezet Érd további gyarapodásához. Az ellenzék ezzel szemben a hozzá nem értéséről állított ki bizonyítványt azzal, hogy a felelőtlen ígérgetéseken kívül valódi koncepciót nem tartalmazó, egy szórólap színvonalát sem meghaladó tákolmánnyal kampányolt. Egy kiragadott, de jellemző példa, hogy az egyik, magát függetlennek nevező polgármesterjelölt kampánystábja az egyik autóúttal összeépült futballpályát „álmodott”, ezzel kampányolt, és ez szomorú, mert nem viccnek szánták. Ahogy azt sem, hogy az egyik kampányprogramjukat egy Érden nem létező utcába szervezték. Vagy, hogy Sóskúton készítettek kampányvideót, illetve Tárnokhoz tartozó utakat fényképeztek a szeptemberi felhőszakadás idején. Nem ismerni annak a településnek a közigazgatási határait, ahol laknak, ahol megmérettetik magukat, egyszerűen szégyen. Én ennek egyáltalán nem örülök, mert a város szempontjából az lett volna üdvözítő, ha az önkormányzati választás kapcsán reális tervek, célok, elképzelések ütközhettek volna. Nem véletlen, hogy – más településektől eltérően – Érden az ellenzék nem kívánt nyilvános vitát folytatni a programokról. Valószínűleg ők is belátták, hogy semmi sincs a kezükben egy színvonalas, a választók előtt lefolytatandó vitához. Az is igazolja ezt, hogy az egyik videó-megosztó portálon közzétett kampányfilmjeik többségét mára saját maguk törölték.

– Bár tavasszal talán zajosabb volt a kampány, a Helyi Választási Bizottságnak ezúttal is akadt dolga. Ön is adott be kifogásokat, ha jól tudom…

– Igen, nem egyet voltam kénytelen benyújtani, amelyeket a bizottság részben vagy egészben, de minden esetben megalapozottnak talált. És megint hozzá kell tennem, hogy sajnos. Sajnálatos, hogy a baloldal pártjai és „független” jelöltjük képtelenek betartani a jogszabályokat, képtelenek arra, hogy a törvényeknek megfelelően kampányoljanak. Azt hiszem, ki kell mondani: erre nem voltak és minden jel szerint nem is lesznek már képesek. Olyan alapvető szabályoktól kezdve, mint az impresszum feltüntetése a kampánykiadványokon egészen odáig, hogy durván és szándékosan megsértették mások emberi méltóságát, gyakorlatilag minden létező jogszabályra fütyültek. Például volt a Választási Bizottságnak egy ülése, ahol nem a jogsértés ténye volt kérdéses, hanem hogy a „független” jelölt megnyilvánulása rasszista vagy „csak” soviniszta. Ez nyilván összefügg azzal, hogy a hatalom akarásán kívül nincs más, az emberekhez szóló, az ő érdekükben elkészített programjuk. Úgy érzem, ez ügyben már nem lehet mit tenni, nem is kívánok a törvénysértéseikkel foglalkozni a jövőben. Úgy döntöttem, nem nyújtok be több kifogást, hiszen teljesen reménytelen jogkövető magatartásra bírni őket.

– Ezek szerint az elmúlt időszakban semmilyen közvetlen kommunikáció, vita vagy bármilyen más párbeszéd nem volt az ellenzékkel?

– Nem rajtunk múlt. Terveztük, hogy kezdeményezünk az összes polgármesterjelölt részvételével egy közös nyilatkozatot az etikus kampányról, amelyben a rasszizmus elutasításától kezdve az ellenfél személyeskedő sértegetésének elutasításáig rögzítettük volna az etikai alapelveket. Elsőként a magát „Érd független polgármesterjelöltjének” tituláló jelöltet kerestem fel, de a kiadványai impresszumában megadott címen nem őt, hanem az MSZP helyi szervezetét találtam. Azt gondolom, ez mindent elmond a helyzetről, arról a sorozatos megtévesztésről, amellyel ezek az emberek a kampány során végig manipulálni akarták a választókat.

– Mégis nagy a tétje a vasárnapi voksolásnak, hiszen a város jövőjéről kell dönteniük a választóknak…

– Így igaz. Arról kell dönteni, hogy folytatódjon-e Érdnek az elmúlt években megindult fejlődése, amit egyre többen érzékelnek már, vagy mindezt hagyjuk lerombolni olyan hozzá nem értő emberek által, akik csak néhány hónappal a választás előtt bukkantak fel, előtte azonban nem vettek részt az érdi közéletben. Az érdiek tavasszal már szembesültek ezzel a helyzettel, amikor a baloldal a fővárosból „delegált” képviselőjelöltet, akit egyébként azóta se láttunk a városban. Érd megyei jogú város, az itt élők komoly emberek, akik joggal várják el, hogy komolyan vegyék őket. A szocialisták négy éve olyan képviselőket küldtek a közgyűlésbe, akik a ciklus során félévente egyszer jelentek meg a közügyek intézésének legfontosabb fórumán. Épp annyiszor, hogy még megkapják a tiszteletdíjukat. Az Érden élők közül vajon ki tehetné ezt meg a munkahelyén? Ki kapna úgy fizetést, hogy nem jár be dolgozni? Senki. Ez, a választók lenézése, az érdi közügyek semmibevétele van az egyik serpenyőben. A másikban az a folyamatos és tudatosan tervezett munka, amely lehetővé tette a csatornázást, a szakorvosi rendelő megépítését, a háziorvosi rendelők felújítását, az új óvodák megnyitását, a megkezdett és folytatódó útépítéseket, és amely lehetővé teszi az új rendőrkapitányság megépítését, a Bem tér fejlesztését, új munkahelyek létrehozását. Az a csapat, amely ezeken a fejlesztéseken dolgozott és dolgozik most is, már bizonyított, és készen áll a folytatásra.

 

Érdi Újság, 2014. október 9.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .